~~“Walaupun Puyuh Mencuri Sayap Helang, DiaTetap tak Bisa Terbang”~~

Waktu Solat

Seri Iskandar, Parit, Beruas, Kg Gajah
[ e-Solat]
 
 Imsak
5:41
 
 Subuh
5:51
 
 Syuruk
7:04
 
Zohor
13:13
 
Asar
16:18
 
Maghrib
19:15
 
Isyak
20:24

Sunday, November 09, 2008

OBAMA... Lebih Merugikan Dunia Islam???

Pemilihan Presiden Amerika telah pun berakhir tidak lama dulu. Seperti dijangka ramai pihak, calon popular kulit hitam pertama dari Parti Demokrat, Barrack Obama, telah memenangi pemilihan itu. Dalam sejarah pemilihan presiden Amerika, Obama merupakan calon kulim hitam pertama memenangi jawatan tersebut. Bahkan undi yang diperolehi Obama melebihi 50%. Satu pencapaian baru dalam sejarah parti. Justeru, masyarakat dunia melihat kemenangan ini adalah fenomena baru lanskap politik antarabangsa dan tak kurang juga yang meletakkan harapan menggunung pada bahu Obama untuk merintis perubahan sepertimana yang dilaungkan Obama sepanjang kempen, “change, we can believe in”.

Pada dasarnya, sesiapa saja yang menjadi presiden Amerika Syarikat, baik Bush, Mc Cain mahupun Obama, kebijaksanaan negara uncle Sam dalam mendepani negara negara islam khususnya akan tetap sama. Ini kerana kebijaksanaan Amerika merupakan permasalahan strategi yang tidak sepenuhnya berada pada tangan presiden. Keputusan yang diambil merupakan hasil pemikiran kolektif kongres Amerika yang sememangnya didominasi oleh kaum yahudi.

Walaupun Amerika mengamalkan sistem dua parti, tapi pada hakikatnya kedua dua parti yang bertanding disifatkan sebagai pelanduk dua serupa. Perbezaan antara Parti Republikan dengan Parti Demokrat di Amerika bagaikan perbezaan antara Parti Amal dengan Parti Likud di Israel. Perbezaan ini menyerupai perbezaan antara Al-zikbu wa tsa’lab (perbezaan antara serigala dengan serigala). Jadi siapapun yang menang berarti kemenangan serigala. Cuma yang membezakan kedua dua parti tersebut adalah pada nama dan cara pendekatan. Kalau Parti Republikan berusaha menggapai matlamat secara terang terangan dan kekerasan, Parti Demokrat dilihat lebih menggunakan kaedah yang halus, melenakan, seperti menitiskan racun dalam madu.

Dalam konteks Obama –Mc Cain, cara yang diguna pakai oleh Mc Cain dilihat lebih menguntungkan dunia Islam. Caranya yang lebih terbuka menyatakan konfrantasinya akan membangkitkan kekuatan umat islam yang selama ini terpendam. Kerana umat islam menyedari akan adanya ancaman yang perlu dihadapi. Sedangkan pendekatan Obama lebih halus berbanding Mc Cain walaupun pada asasnya matlamat mereka berdua tidak jauh berbeza.

Dalam pada itu, Obama telah menyatakan sokongannya secara terbuka terhadap Israel. Selain bantuan dana perang, Obama juga berjanji akan menjadikan Jerussalem sebagai ibukota Israel. Beliau menganggap “Israel adalah mukjizat bagi Timur Tengah”. Kenyataan beliau sampaikan dalam konferens tahunan American Israel Public Affairs Committee.

Dalam mendepani suasana semasa di Iraq, Obama sudah pasti akan menarik tenteranya secara bertahap. Keyakina Obama sangat kuat bahawa hegemoni Amerika di mata dunia semakin pudar kerana pencerobohan tenteranya di Iraq. Bahkan sampai hari ini, Amerika tidak dapat membuktiakan dakwaan awalnya bahawa Iraq mempunyai senjata nuklear.

Dalam mengemudi roda pemerintahan AS, rancangan dan persiapan Obama nampaknya lebih rapi. Obama memberikan fokus terhadap Afghanistan dan Pakistan terlebih dahulu sebelum memberi perhatian kepada Negara Negara lain seperti Iraq, Mesir dan Negara islam yang lain. Rancangan inilah yang akan dilaksanakan oleh pentadbiran Obama dalam usaha untuk menghias semula wajahnya di mata antarabangsa selepas 8 tahun pentadbiran bush menjadikan wajah Ameriaka seolah olah badut sarkas yang sedang membuat pertunjukan.

Obama sebenarnya adalah antara senarai korban dari strategi dan sandiwara yang direka zionis. Justeru ramai yang menuntut agar Obama berusaha menebus dosa yang telah dilakukan pentadbiran terdahulu.. memetik kata kata Pemimpin Ikhwanul Muslimin Jordan, Hamam Said : "Kemenangan Obama adalah bukti kegagalan dan kerendahan Bush. Obama juga harus bisa menebus dosa-dosa yang telah dilakukan sayap konservatif Amerika, dibawah presiden Bush, terhadap dunia Islam dan Arab,"

Terdahulu pucuk pimpinan tertinggi ikhwanul muslimin Mesir, Syaikh Muhammad Mahdi Akif, telah menyampaikan seruan yang sama terhadap presiden baru Amerika Syarikat itu. Dalam suratnya antara lain beliau meminta agar Obama mampu membangunkan dan mentadbir kebijaksanaan politik ngerinya keatas dunia islam khasnya dengan adil dan benar.

"Saya menyerukan kepada anda, Obama, untuk menjalankan demokrasi dan hak asasi manusia secara benar dan dalam erti yang sebenarnya."

Dalam pada masa sama, Syaikh Akif tidak meletakkan harapan yang tinggi terhadap Obama kerana faham bahawa Obama bukanlah individu tunggal yang menentukan hala tuju dan polisi Amerika. Namun begitu masyarakat melihat Obama sebagai figure yang lebih bersifat moderat seperti juga mendiang presiden John F Kennedy.

2 komen:

abuhasif said...

Waduh sudah bicara di peringkat internasional..

smtabi'in said...

itu kan namanya percubaan.... lagi pun sekarang ni kan lagi demam obama... ya tulis saja apa yang tahu....

Related Posts with Thumbnails