~~“Walaupun Puyuh Mencuri Sayap Helang, DiaTetap tak Bisa Terbang”~~

Waktu Solat

Seri Iskandar, Parit, Beruas, Kg Gajah
[ e-Solat]
 
 Imsak
5:41
 
 Subuh
5:51
 
 Syuruk
7:04
 
Zohor
13:13
 
Asar
16:18
 
Maghrib
19:15
 
Isyak
20:24

Thursday, November 20, 2008

Kita Memerlukan Pemimpin "Visioner"

At Basle I founded the Jewish State… Perhaps in five years, and certainty in fifty, everyone will know it.”*

(Di Basel saya mendirikan negara Yahudi…Barangkali dalam waktu lima tahun, dalam lima puluh tahun, tiap orang akan mengetahui itu) THEODOR HERZL, Pengasas Zionisme (1860-1904)

Banyak perkara yang menarik daripada insan bernama Herzl, pengasas gerakan Zionisme.Visinya yang jelas dan jauh ke depan menjadikannya antara pemimpin yahudi yang paling berjaya.Dalam salah satu tulisannya, dia berkata bahawa di Negeri Basel, Switzerland, dia telah mendirikan Negara Yahudi. Perkara Itu diyakini olehnya. Dan dalam tempoh lima puluh tahun ke hadapan iaitu tepatnya pada tahun 1948, apa yang di cita-citakan Herzl telah menjadi kenyataan….. berdirinya sebuah negara Israel..

Sesuatu yang menarik daripada seorang bernama Herzl, dalam konteks sebuah gerakan, pertubuhan, jamaah mahupun negara bangsa ialah visinya yang jauh ke hadapan. Walaupun beberapa kali ditolak oleh golongan yahudi sendiri, tetapi berkat perjuangannya juga lah akhirnya bangsa yahudi dapat disatukan.

Saya hanya ingin membawa anda memetik sesuatu yang positif dari padan Herzl, yang psti bukan kepercayaannya mahupun jalur hidupnya, tapi yang menarik adalah visinya yang begitu besar dan jauh. Betapa pada hari ini kita melihat pelbagai kemungkaran, salahguna kuasa, rasuah meraja lela, penindasan semakin ketara di sana sini. Adakah kita sudah ketandusan pemimpin yang berwibawa, yang ada visi, idea, serta gagasan besar, yang boleh menjanjikan kemajuan dan kesejahteraan umat???? Pada masa ini kita sangat ternanti nantikan pemimpin itu… pemimpin agung yang mampu merubah segalanya. Namun kita sedar, pemimpin seperti ini tidak pernah dilahirkan secara tiba tiba. Ia lahir melalui proses proses pentarbiyahan yang ketat. Ia dibentuk, dikader, dididik, diasuh dalam susasana yang sistematik untuk mempastikan bekalan yang diberikan memenuhi kehendak dan keperluan untuk menjadi seorang pemimpin yang berwawasan.

Kita memerlukan pemimpin yang efektif. Bukan pemimpin yang hanya memperalatkan jawatan dan kedudukannya demi kepentingan peribadi atau kelompok tertentu sahaja, tetapi pemimpin yang memikirkan dan meletakkan kemaslahatan ummat mendahului kepentingan peribadi dan kelompok tertentu. Dengan erti kata lain, setelah seseorang itu menjadi public figure, maka segala idea, misi dan visinya juga haruslah mencerminkan hasrat dan aspirasi masyarakat yang diwakilinya. Dia bukan sahaja menjadi milik golongan tertentu sahaja tetapi juga agama dan bangsanya..

Pemimpin yang “visioner” ini sangat kita perlukan dalam pelbagai bidang kehidupan. Di pejabat, dalam Jamaah, kampus, sekolah, NGO, kampung, serta tidak ketinggalan gerakan kemahasisawaan. Kita mengidamkan pemimpin yang berpandangan jauh, berwawasan, yang kemudiannya diterjemahkan ke dalam gagasan gagasan yang dapat dipraktikkan dalam lapangan nyata.

Kita belajar daripada junjungan kita nabi agung Muhammad SAW. Beliau telah mendidik para sahabat untuk menjadi pemimpin pelapis masa depan. Biarpun terdapat konflik pada penghujung pentadbiran Khulafa’ Rasyidin, namun kita patut meniru cara rasulullah menanam dan membajai benih benih yang suatu hari nanti akan tumbuh menjadi pengganti beliau. Seseorang yang mempunyai visi dan berfikiran jauh ke hadapan, sudah pasti tidak akan mensesiakan kedudukannya untuk perkara perkara picisan, menonjolkan diri dan kelompok tertentu sahaja, tetepi lebih daripada itu, segala masa dan tenaganya diperuntukkan sepenuhnya untuk memikirkan masa depan umat, masa depan bangsa dan agamanya. bangsanya.

Pada akhirnya, kita sangat berharap suatu hari nanti akan lahirlah dari perut negara kita ini seorang pemimpin agung yang akan tampil bukan sahaja menjelang musim musim pilihan raya… menjelang musim musim pemilihan parti.. tetapi akan sentiasa mendampingi masyarakat, bersama sama ummat menangani kemelut umat yang melanda masa kini. Justeru, persiapkanlah diri anda untuk berusaha ke arah memenuhi kriteria sebagai pemimpin “visioner”


*Michael Prior. Zionism and the State of Israel. London & New York: Routledge. 1999, hal. 6

0 komen:

Related Posts with Thumbnails